Żagle zwisają swobodnie. Ster radzi sobie sam.
1. POWIEW.
Żagle zaczynają ciągnąć. Jeśli zluzujemy wszystkie szoty, ster w dalszym ciągu da sobie radę sam.
2. SŁABY WIATR.
Żagle żywo łopoczą i łódka dryfuje bokiem na zawietrzną. Szoty trzeba niestety wybrać i złapać za ster. Wypełnienie się żagli powoduje przechył łódki, skrzynkę z piwem należy zestawić
do kokpitu.
3. ŁAGODNY WIATR.
Piwo nie chce już stać samodzielnie, należy je podeprzeć lub trzymać w ręku.
4. UMIARKOWANY WIATR.
Puste butelki toczą się po kokpicie, należy je zablokować pod jedną z burt.
5. ŻYWY WIATR.
Wszystkie piwa chłodzone za burtą trzeba wybrać na pokład.
6. SILNY WIATR.
Nikt nie powinien być odpowiedzialny za więcej niż jedno piwo.
7. BARDZO SILNY WIATR.
Skrzynka z piwem nabiera tendencji do skakania po kokpicie. Należy oddelegować osobnika do siedzenia na niej.
8. SZTORM.
W dalszym ciągu butelkę może otworzyć pojedyncza osoba. Początkowe trudności z trafieniem do ust.
9. SILNY SZTORM.
Butelkę należy trzymać obiema rękami. Tylko wyćwiczone osobniki potrafią samodzielnie zdjąć kapsel.
10. BARDZO SILNY SZTORM.
Do odkapslowania potrzebne są dwie osoby. Ciężko trafić do ust. Występują częste przypadki wybijania zębów.
11. GWAŁTOWNY SZTORM.
Piwo ma tendencje do wypieniania się z butelki. Bardzo trudno pić. Wargi łopoczą i zęby wypadają.
12. HURAGAN.
Wszystkie otwarte butelki wypieniają się. Picie niemożliwe. Tymczasowy zakaz otwierania.
Wg książki J.Asmussena "Żeglarskie pieśni i historie fantastyczne"
źródło:trojmiasto.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz